Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Termunten. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Donderdag 19 november t/m 5 april 2021
TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN - GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

TIJDELIJK GESLOTEN
(tentoonstelling verlengd t/m 5 april)

Van 19 november tot en met 5 april presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

FOTOGRAFIE
Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.

FILM
De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.

KAARTEN
We volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2
Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer
Woensdag 13 januari t/m 21 maart 2021
TIJDELIJK GESLOTEN Expositie Pieky Doornbos

TIJDELIJK GESLOTEN Expositie Pieky Doornbos

TIJDELIJK GESLOTEN
Tot en met 21 maart hangen bijzondere schilderijen van Pieky Doornbos-Hilgenga, uit Startenhuizen, in het kerkje van Rottum. De vormen in haar schilderijen zijn herkenbaar, maar ze zijn bijzonder qua kleur en qua materiaal. Als je goed kijkt zie je niet alleen voorstelling in prachtige kleuren maar zie je dat het schilderij is opgebouwd uit allerlei verschillende materialen. Zo kun je allerlei dingen in het schilderij ontdekken, een stukje kant, een stukje stof, een stukje krant en nog veel meer. Voor haar schilderijen gebruikt Pieky meerdere technieken en materialen. Ze begint met een leeg vel patroontekenpapier en acrylverf daarna: stempelen, sjabloneren, scheuren, plakken, tekenen, weer schilderen en sjabloneren. Dan wordt het afgewerkt met oliepastel. Dit heet: Mixed media. het betekent dat er meerdere technieken en materialen gebruikt worden voor één werkstuk.

Pieky schildert en tekent ik al jaren! Voor verschillende technieken volgde zij diverse lessen en workshops. Ook geeft zij zelf workshopsvoor een kleine groep deelnemers. Het gaat dan vooral om “gewoon” lekker schilderen, waarna iedereen met een uniek zelfgemaakt werkstuk naar huis gaat.

Als u de kerk binnenkomt natuurlijk even controleren of niet teveel bezoekers aanwezig zijn.

Locatie Rottum: Kloosterweg 13,
Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen suzanherweijer@hotmail.com

7

march
Yuri Honing Acoustic Quartet: ‘Bluebeard’

Yuri Honing Acoustic Quartet: ‘Bluebeard’

Yuri Honing, tenorsax; Wolfert Brederode, piano; Gulli Gudmundsson, contrabas; Joost Lijbaart, drums

Locatie Kerk Feerwerd: Valgeweg 3
Feerwerd
Prijs Reserveren verplicht
Lees meer

7

march
Koepelconcert: Tiid (tijd)

Koepelconcert: Tiid (tijd)

Het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen afgewisseld door gedichten van de Friese schrijfster Aggie van der Meer.

Viool - Ingrid van Dingstee Klarinet - Pierre Lafaye Cello - Corien Kok Piano - Pauli Yap Spreekstem - Thijs Feenstra

Tiid is een productie van stichting UP Uitzonderlijke Producties

Locatie Sappemeer: Noorderstraat 151,
Sappemeer
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 18,50; reserveren verplicht
Lees meer

7

march
Bespeling Hemonycarillon 'Liedjes voor bij het haardvuu

Bespeling Hemonycarillon 'Liedjes voor bij het haardvuu

Live muziek met als thema ‘Liedjes voor bij het haardvuur’. Ze doen denken aan de sfeer rond het kampvuur onder de sterrenhemel, genietend van een goed glas wijn en van elkaars aanwezigheid. Deze bespeling is gevuld met gezellige, knapperige songs, die een warm gevoel geven. Zonder kampvuur weliswaar, maar wel met vuur in het hart. Ook op een zondagmiddag rond de Hippolytuskerk is het genieten. Henk Veldman begint zijn bespeling met Obladi oblada van de Beatles, daar wordt een mens vrolijk van en dat hebben we in deze tijd wel nodig. Een keur van melodieën uit de periode 1960-1990 van Engelse en Nederlandse artiesten komt langs.

Programma

Engelstalig: Obladi oblada – The Beatles Perhaps love – John Denver Sound of silence – Paul Simon/Art Garfunkel Hotel California – The Eagles All of me – John Legend Someone like you – Adele I am sailing – Rod Stewart

Nederlandstalig: De troubadour – Lenny Kuhr Het zijn de kleine dingen die het doen – Saskia en Serge Het land van Maas en Waal – Boudewijn de Groot Jan Klaassen de trompetter – Rob de Nijs Suzanne – Herman van Veen Een beetje verliefd – André Hazes Mooier dan een vrouw – De Dijk

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren, in de auto met open raam kan ook. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie.m

Locatie Middelstum: Concordiaplein 1,
Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Lees meer

7

march
Steernvanger (Dubbel concert)

Steernvanger (Dubbel concert)

Let op! Het eerste concert begint om 15.00 uur, het tweede om 16.30 uur!

Groningstalige indiefolk, dat hoor je niet elke dag! Of eigenlijk - de term misschien niet, maar de muziek hoor je juist steeds vaker: de Groningse band Steernvanger timmert vol ambitie aan de weg. Het vijftal is op het moment een van de meest optredende Groningstalige acts en is vaak te horen op regionale zenders, van Groningen tot aan Twente.

Steernvanger (‘Sterrenvanger’) bestaat uit:
Dion Bouwes (zang, gitaar)
Dennis Krottje (gitaar)
Bjorn Nuninga (bas)
Marco Veldman (mondharmonica, zang)
Matthijs Vogt (drums, zang)

Hun muziek is toegankelijk en vrolijk, maar ontroert ook. Met hun poëtische, Groningstalige teksten en de vele interactie met het publiek nemen de mannen van Steernvanger je door hun meerstemmige indiefolk op aanstekelijke wijze mee in muzikale vondsten en verhalen, terug naar hun Grunneger roots – hun woddels.

Reserveren
Via onderstaand e-mailadres of telefoninsch bij Nicolaas Geenen 06-54685405.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50; reserveren verplicht
Inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl

14

march
Tweede stinzenplantenrondwandeling

Tweede stinzenplantenrondwandeling

De tweede wandeling van het seizoen, met tuinbeheerder Jan Jaap Boehlé. Aanvang 14.00 uur. Nadere details worden nog bekendgemaakt.

Locatie Domies Toen: Hoofdstraat 76,
Pieterburen
Tijd Aanvang 14:00 uur
Lees meer

20

march
Koepelconcert: De Passie van Isa

Koepelconcert: De Passie van Isa

Miranda Lakerveld, artistiek leider van het World Opera Lab, heeft naar aanleiding van de jaarlijkse Matthäus Passion-traditie een interreligieuze passie gemaakt. De passie van Isa is gebaseerd op Christelijke en islamitische ceremonies die elkaar door de eeuwen heen, grensoverschijdend tot aan Azië, beïnvloed hebben.

Locatie Sappemeer: Noorderstraat 151,
Sappemeer
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 18,50; reserveren verplicht
Inlichtingen info@travauxpublics.nl
Lees meer

28

march
Derde stinzenplantenrondwandeling

Derde stinzenplantenrondwandeling

De derde wandeling van het seizoen. Nadere details worden nog bekendgemaakt.

Locatie Domies Toen: Hoofdstraat 76,
Pieterburen
Lees meer

5

april
Teus Nobel Liberty Group

Teus Nobel Liberty Group

Teus Nobel, trompet/flugelhorn; Alexander van Popta, piano; Jeroen Vierdag, contrabas; Tuur Moens, drums.

Dit concert is onderdeel van Jazz in Feerwerd

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3 Feerwerd
Prijs Reserveren verplicht
Lees meer